Usluge i proizvodi

/

Dječja stomatologija

Djecja stomatologija - W

Dječja stomatologija

Djeca zahtijevaju poseban pristup u liječenju svih bolesti pa tako i oralnih oboljenja.

 

Taj pristup odlikuje pažljiv odnos između liječnika i djeteta što podrazumijeva uspostavu uzajamnog povjerenja. To se povjerenje stječe kroz razgovor, igru, osmjeh i ostale metode.

 

Na različite načine liječnik mora uz puno strpljenja animirati dijete na suradnju od trenutka osobnog kontakta do upoznavanja sa ordinacijom, instrumentima i zvukovima, općenito sa okruženjem koje mu je nepoznato.

 

Doktorica Maračić Pende posjeduje osobite vještine u komunikaciji sa najmlađima i uz puno strpljenja stječe njihovo povjerenje. Pri tome od posebne važnosti je suradnja roditelja jer svako dijete zahtijeva individualan pristup, te ne postoje univerzalna rješenja, a svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete.

 

Pomoć roditelja započinje već u fazi pripreme djeteta za odlazak stomatologu pri čemu bi svakako trebalo u prvom susretu izbjegavati zahvate koji bi kod djeteta mogli izazvati bol, što znači da bi prvi susret trebalo biti upoznavanje i kontrolni pregled.

 

 

Prevencija

 

Redovite kontrole zubi djece sastavni su dio preventivnog djelovanja na oralno zdravlje vaše djece, te je osobito važno djecu od najmlađih dana učiti na redoviti odlazak stomatologu, po mogućnosti svaka tri mjeseca, a minimalno dva puta godišnje.

 

Rad sa djecom zahtjeva izuzetno strpljenje jer su djeca često nekomunikativna, odbijaju suradnju, ne žele otvoriti usta i imaju osjećaj straha. Iz tih razloga svakako bi trebalo izbjegavati plašenje djece odlaskom zubaru ako ne žele prati zube.

 

Poželjno bi bilo kroz igru kod kuće pripremiti dijete na odlazak zubaru, učiti dijete otvoriti usta kako bi sa ogledalcem pregledali zube, osvijetliti usnu šupljinu baterijskom lampom, isprati usta vodom i sl.

 

Tijekom preventivnih pregleda zubi se kod najmlađih pacijenata premazuju fluorom kako bi se spriječilo nastajanje karijesa. Kako bi se mliječni zubi djece što je moguće duže održalo zdravima primjenjuje se fisura - metoda pečačenja udubina zubi tekućim kompozitom kako bi se spriječilo nakupljanje hrane i njima i nastanak karijesa.

 

 

Liječenjedjecje sarene plombe

 

Najčešći oblik liječenja dječjih zubi je čišćenje i plombiranje nastalih karijesa.

Ovo je izuzetno važno za mliječne zube jer uslijed djelovanja karijesa dolazi do pomicanja mliječnih zubi i njihova nepravilnog položaja.

 

Ukoliko ipak dođe do nepravilnosti u položaju zubi, isto se može otkloniti ortodontskim aparatićem.

 

djecje sarene plombe

Osobito je važno, zbog što učinkovitijeg njegovog djelovanja, utjecati na ispravan položaj zubi i razvoj čeljusti još tijekom školske dobi djeteta.